deca1

Народните представители взеха окончателното си решение днес по казуса за задължителното образование на 4-годишните деца

Вече стана ясно какво приеха депутатите днес относно предучилищното образование на 4-годишните.

То става задължително за всички, след като на второ четене народните представители приеха текстовете от новия Закон за училищното и предучилищното образование, съобщиха новината novini.bg.

След като текстовете бяха обсъждани три дни и въпреки всички протести на родители и родителски организации, както и възраженията на опозицията, днес парламента се произнесе. Решението е предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с начало годината на навършване на възрастта 4 години на детето.

За да бъде прието това решение гласуваха 122 депутати, от които 86 подкрепиха идеята на управляващите, 33 бяха против, а 3 се въздържаха. В заключителните разпоредби на новия закон е предвидено текстът да влезе в сила от 2016 г.

Освен за задължителното предучилищно образование на 4-годишните, депутатите решиха още, че образованието става задължително до навършване на 16-годишна възраст. То ще започне в учебната година, която е с начало годината на навършване на 7 години на детето. Допуска се по преценка на родителите училищното образование да започне от учебната година, в която детето ще навърши 6-годишна възраст, решиха народните представители.

източник: chudesa.net