47-годишна варненка е в критично състояние във Военноморска болница заради свръхреакция към предписан от лекар медикамент който отключил в организма й т.нар. синдром на Лайл, предизвикващ тежка некроза на епидермиса.

Пораженията на кожата й са над 80%, а клиничната картина е като при тежка форма на изгаряне, при която епидермисът се покрива обилно с мехури, некротизира и накрая се обелва.

Лечението се провежда съвместно с пластични хирурзи от болницата, които ежедневно отстраняват мъртвите тъкани от тялото на жената, като допълнително й се вливат антибиотици, обезболяващи, серуми и кръвна плазма.lekarstvo

Синдромът на Лайл е заболяване, което засяга не само кожата, но също така и всички лигавици в организма – бели дробове, стомашно-чревен тракт, очи и т.н. Изключителната му тежест е причина и за голямата смъртност на заболелите в световен мащаб – около 90%.

През последните няколко години е имало около десетина подобни случая във Военноморска болница, но само два-три от тях са били толкова критични като сегашния.

През последните години все повече зачестяват случаите на синдром на Лайл сред пациентите, което се дължи на по-голямата реактивност към приеманите от тях лекарства. Това се обяснява с високите нива на токсини в храната, стреса, средата на живот и редица вирусни инфекции, които могат да отключат заболяването.

Източник:chudesa.net