Днес е Велика Събота, последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден Църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада.

Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева света литургия. Вечерта около 23.00 ч. Българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм „Св. Александър Невски“, където ще оглави богослужението за Възкресение Христово – Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Преди това около 20.30 ч., пред Светия синод на БПЦ свещеници от София ще посрещнат Благодатния огън. welika sabotaВ София огънят ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай. Само православният Йерусалимски патриарх е носител на възможността да получава чудодейния огън след молитва на Велика Събота. Митрополит Николай ще пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Очаква се Митрополит Николай да донесе Свещения Благодатен огън около 19.00 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква.

Според народните вярвания на Велика Събота домакините, които не са успели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, правят това сега. Месят се козунаци, обреден хляб, кукли – обредни хлебчета с червено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца, които идват на гости, носят се на кръстник и роднини.

Източник:dnes.bg