prodanНа 74 години си отиде актьорът Продан Нончев. Той почина на 10 октомври, съобщиха от Съюза на българските артисти. Сред телевизионните зрители той е най-популярен с участията си в култовите за времето си сериали „Капитан Петко Войвода“ и „Записки по българските въстания“.
Продан Нончев учи актьорско майсторство в класа на големия проф. Стефан Сърчаджиев до 1967 г. След като се дипломира, младият български актьор започва работа във Варненския драматичен театър, където играе ролята на Джими Портър в пиесата „Обърни се с гняв назад” от писателя Джон Осбърн.

След няколко години Продан Нончев се завръща в София, където покорява сцените на театър „София”, Театър „4+4″, Малък градски театър „Зад канала”. Той изигра чудесните образи на Симеон в пиесата „Монахът и неговите синове” на М. Милков, героят Богдан Геров във „Вяра” на Тодор Генов, Ацето в пиесата „Вечерите на Иван Гилин” по Николай Парушев, Нено в пиесата „Синьо-белият скреж” на Кольо Георгиев, Капулети в пиесата „Ромео и Жулиета” по Шекспир и др.

Най-запомнящите се негови филмови изяви са в „Козият рог”, „Капитан Петко Войвода”, „Записки по българските въстания”, „Синята лампа”, „Буна”, „Лъжовни истории”, „Забравете този случай”, „По дирята на безследно изчезналите”, „Големанов” и др.

източник: blitz.bg