Докато на света има наивници, ще има и измамници. Това желязно правило действа с пълна сила и днес, като най-често в капана на измамниците падат хора, които са се полакомили да спечелят много пари за кратко време и без никакви усилия.Затова британското издание The Telegraph представя някои от най-популярните схеми, на които могат да станат жертва невнимателните инвеститори и потребители през 2013 г.

Редки метали

Ако получите телефонно обаждане, предлагащо ви да вложите парите си в редки метали, внимавайте. Британските регулатори предупреждават, че случаите на подведени инвеститори зачестяват, макар че няма никакви доказателства, че се очаква обещавания скок на цените поради органичение на доставките. Освен това от Financial Services Authority изтъкват, че купувачите на редки метали обикновено сключват мащабни сделки и едва ли биха допълнили запасите си от неизвестна малка компания.

pari

Нова работа „Агент парични трансфери”

При растящата безработица, все повече измамници се възползват от отчаянието на хората чрез фалшиви обяви за работа. В най-лошия случай, можете да станете жертва на схема за пране на пари, закодирана под титлата „агент парични трансфери”. Офертата е да приемете известна сума на банковата си сметка, и после да я прехвърлите на трето лице, като задържите част за себе си. Помнете: подобни действия могат да ви осигурят сериозна присъда.

Лотарии

Звучи логично: за да спечелите от лотария, първо трябва да сте участвали в нея, нали? От организации за защита на потребителите предупреждават да внимавате, ако получите имейл, който ви съобщава, че сте спечелил 8 млн. долара и само трябва да платите 960 паунда, за да отключите средствата. И съвсем нагло, електронните писма твърдят, че идват от Международния валутен фонд.

Любовни мъки

Ако сте зажаднял за любов, това не значи да не се погрижите са портфейла си. Според Action Fraud, романтичните измами зачестяват особено през последните 12 месеца, като мошениците най-често работят онлайн. Не споделяйте лични данни с виртуалния си любим, и бъдете нащрек, ако започне да ви разпитва твърде подробно за финансовото ви състояние.

Сделки с парцели

Инвестициите в недвижими имоти може да са разумни и печеливши, но може и сериозно да ви подведат. Регулатори предупреждават, че все по-често се предлагат парцели, които са защитени, или по една или друга причина на тях не може да се строи. Продавачите разчитат, че няма да си направите труда да разгледате мястото лично или пък обещават, че ограниченията отпадат скоро и цената ще скочи сериозно. Преди да купувате земя, проверете всички детайли внимателно.

Източник: Blitz.bg