Турция иска собствеността на отоманските архитектурни паметници на територията на България

Турция си иска по официален път джамиите на територията на България.

Това беше съобщено от Анадолската агенция, която следи ужким неофициалната визита на вицепремиера Бекир Боздаг у нас. Политикът за три дена направил цяло турне от 2000 километра, в което бил огорчен от запустелите отомански архитектурни паметници. Запознал се как стоят нещата от законова гледна точка и пожелал Турция да субсидира тяхното ремонтиране. Боздаг заявил официално намерението си да поиска собствеността на джамиите от България.

По време на посещението му у нас вечерта на 7 август преди Рамазан Байрам избухна скандал с недопускането на български журналисти. Президентът уважи поканата за ифтар-празничната вечеря, но тя беше отразена само от турски медии.

Това повдигна моментално въпроса с негласното позволение на Плевнелиев ли се прокарва искането на вицепремиера и лобисткия законопроект, който урежда собствеността на вакъфските имоти.djamiq

За „турнето” на се подготвяха истински всенародни тържества, щедро спонсорирани от турската държава. Изселници от региона се завърнаха с автобуси като преди избори, макар никой да не можеше да обясни с каква цел са се прибрали. За сметка на това пък обърнаха националното знаме на България наопаки – като във военно положение.Междувременно в гоцеделчевското село Буково (откъдето е и губернаторът на Ведат Хюсеин) откриха чисто нова джамия с най-голямото минаре в държавата. Очаква се там да стане истински образователен център, който да подготвя имами за региона. Планира се да гостуват лектори не само от страната, но и от чужбина.

Източник:razkritia.com