Октай Енимехмедов не е имал намерение да убие Ахмед Доган. Въпреки че действията му са били планирани, с тях 25-годишният мъж по-скоро е искал да изрази гражданската си позиция, а също и да получи внимание. Октай е оставил предсмъртно писмо в дома си в София. В него той информира близките си за това, което възнамерява да направи и дори им се извинява за това, че може да загине и да не завърши висшето си образование. Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев. По малко от 24 часа след опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, тази сутрин от вътрешното министерството изнесоха повече подробности за него.

Доктор Неделчо Стойчев обясни още, че преди две години е настъпил преломен момент в съзнанието на Октай и той започнал да се интересува от политика. В този период младежът е имал някакъв проблем, който не е пожелал да сподели с психолозите. Тогава е посетил форум на Касим Дал, както и на младежкото ДПС. Запознал се е с платформата на Ахмед Доган.

По време на разпитите, които са продължили до 03.00 часа сутринта, 25-годишният Октай е заявил, че харесва Доган като личност, смята го за ерудиран човек, но не харесва поведението му спрямо българското общество. Според Енимехмедов с поведението си Ахмед Доган вреди на България. С действията си той целял Доган да се осъзнае и това да бъде превратна точка за него.

Октай е разказал, че не е имал намерение да убие Доган, а само да гръмне. „Една от целите на Октай е била да стане публично известен. Искал е да получи 5 минути слава. Той се описва като честен, патриотично настроен, с висок морал, като човек, който прави тези неща за доброто на държавата. Той е над средното ниво интелигентен и това, което той прави, е добре обмислено. Схемата, която си е изградил, е убедителна и има вътрешна логика. Той е честолюбив, с лесно ранимо его и е склонен агресивно да го отстоява“, обясни Стойчев.

Октай Енимехмедов действал като гражданин на България, добави психологът. „Това, което направи, е еманация на неговото его, че той присъства в този свят и има какво да каже. Той прави това заради себе си и няма да допусне някой да го свърже с външна намеса“, уточни още Стойчев.

onaj

В предсмъртно си писмо Октай пише: „Това, което ще направя, може да доведе до моята гибел“. Той се извинява на родителите си, че не може да завърши висшето си образование. Според Неделчо Стойчев по никакъв начин не може да се търси директна връзка с това, че той е бил на форума на Касим Дал. „Там той е видял, че това, което той е мислел, са го мислили и други хора“, уточни Стойчев. Именно там той се е запознал с разположението на зала 3 на НДК.

В квартирата си, в която не е допускал приятели и познати, Октай е държал българското и европейското знаме. Според Стойчев той е изключително педантичен и подреден. 25-годишният младеж имал и голям интерес към службите и начините, по които те функционират. Любимите му филми били: „Долината на вълците“ и „Капитан Петко войвода“, разказа още Неделчо Стойчев. Октай дори изрязвал букви от вестниците, за да изгради послания за самовнушение. Едно от тях било: „трябва да действаш сам“.

„Брат му е популярна звезда, сега той го затъмни. Вече ще казват Метин, братът на Октай“, коментира Неделчо Стойчев.

Октай не е споделял намеренията си за готвеното покушение. Той е помагал на много от състудентите си при изработването на курсови работи, но срещите са провеждани на публични места и никой не е знаел къде се намира жилището на младежа, заяви шефът на СДВР Валери Йорданов. Продължават да се търсят негови състуденти, с които органите на реда да разговарят.

Нападателят на Доган е купил оръжието със собствените си документи за самоличност.

На Октай Енимехмедов ще му бъдат повдигнати обвинения за хулиганство с особен цинизъм и дързост и за закана за убийство, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Максималното наказание в тези случаи е до 5 или съответно до 6 години лишаване от свобода.

Заключението на една от експертизите е, че от теоретична гледна точка при разстояние от 15 до 50 сантиметра е възможно да се стигне до повърхностни наранявания и дори при различни по тежест увреждания на очите или ухото от страната на изстрела. Пълнителят е бил технически неизправен, но оръжието е било годно да произвежда изстрели.

Предстои разпит на Ахмед Доган.

След изготвянето на заключението на фототехническата експертиза и разпитите на свидетели ще се прецен…