В драматичен вот Европейският парламент отхвърли законодателна промяна, която би довела до ново поскъпване на тока, както и на редица стоки и услуги.

Намаляването на търгуваните квоти за въглеродни емисии би повишило цените им, а заедно с това и себестойността на производството на ток и на енергоемки продукти. За това предупреди българският евродепутат Ивайло Калфин, който гласува в Страсбург против предложението.

Европейският парламент бламира с 343 гласа намерението на Европейската комисия да оттегли квоти от пазара и да ги да ги отложи към 2020 г., за да повиши цените на въглеродните емисии и така да върне привлекателността на инвестициите в нисковъглеродни производства.

epВ критичен вот спирането на предложението беше отхвърлено с 343 на 300 гласа, съобщават от пресцентъра на Калфин.

Цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2,8 евро и цялата система на търговия с СО2 емисии е под въпрос. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.

За да ограничи щетите и да стимулира инвестициите в зелена енергия, Европейската комисия поиска от Европейския парламент да задържи част от планираните квоти, за да вдигне цените им, пише още inews.bg.

Източник:petel.bg