“Премиерът Бойко Борисов вече е по-добре,” каза по БТВ министърът в оставка Лиляна Павлова. На въпроса била ли е осведомена от него, че ще подаде оставка на правителството, тя отговори, че той не бил длъжен да информира министрите предварително, уведомил ги в залата. Решението взел, когато видял хората с бинтовани глави. Това била трудно решение, но изключително правилно, защото послушали гласа на народа. “Видях какво се случи в Гърция и Испания. Там полицията много ги биеше. Била съм там, виждала съм потресаващи неща. Трябваше ли и нас това да стане,” попита Падвлова.

Помолена да коментира думите на Кристалина Георгиева, че България е пренавила пружината на финансовата дисциплина, министърката в оставка се съгласи донякъде. “Финансирахме много във финансовата стабилност,” призна тя. “ Не трябва обаче сега да я считаме едва ли не за мръсна дума. Но може би същата енергия, с която бранехме финансовата стабилност, трябваше да инвестираме в икономиката.”liljana-pavlova-bgnes_13731e05c6

Павлова не е съгласна със становището, че “хладилникът победи магистралата” в страната през последните дни. Според нея три сектора – туризмът, инфраструктурата и земеделието са водещите в България. Строителството изхранва и висококвалифицирани кадри, и необразовани такива. Оттук нататък трябвало да се мисли за повече производство, работни места – вместо да изнасяме суровини, да изнасяме крайния продукт.

Лиляна Павлова се съгласи, че затягането на коланите е създало невъзможност да се увеличат сериозно доходите. Но оттук нататък трябвало да се мисли за по-малко МОЛ-ове, повече заводи.

В момента Плевнелиев бил пред огромно предизвикателство. “Той е диалогичен човек, който се опитва да е отворен, спокоен. Той е лицето ни пред света, инвеститорите.

България има нужда в момента да не се залита по крайности. Дори и по въпроса трябва ли ни още един заем:” Да, можем да си позволим да увеличим дефицита малко над 0,5. Важно е за какво го вземаме. Според мен заем за пенсии е абсурд. Ако сега вземем заем един милиард евро за пенсии, ще трябва да го вземем пак на следващата година,” анализира Павлова.

На въпроса защо ГЕРБ не се нагърби със служебно правителство, тя обясни, че с оставката, правителството дало възможност на хората да кажат какво искат. “Хората продължават да са недоволни, въпреки че ГЕРБ не е вече на власт. Служебният кабинет ще трябва да стабилизира държавата, да се проведат едни честни избори. Най-важното е държавата да не влезе в италианския модел, което ще е пагубно. Включително и с популистките обещания. Не трябва още повече да стягаме колана, но също така ще е пагубно и да го развържем. Как се дава 1000 лева заплата? Ами това означала 40 процента облагане и на практика хората пак няма да вземат повече. Ако Валутният борд падне, ние си отиваме. Тогава ще има хиперинфлация и хората ужасно ще обеднеят,” предрече министър Павлова.

Източник:novinata.org