Служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес. Това заяви министър-председателят Марин Райков в началото на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.“Да отговоря на притесненията от страна на бизнеса за думата, която употребих – солидарност. В тази нелека социална среда акцентирах върху необходимостта българският бизнес, индустриалците, националният капитал, да проявят солидарност с най-социално уязвимите българи. Това беше изтълкувано от част от бизнеса, че държавата би била склонна да упражнява натиск”, каза Райков.

“За това правителство ще бъде приоритет за създаване на благоприятна бизнес среда. Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес. Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение да упражняваме натиск за увеличаване на заплатите в частния сектор. Казах само една дума – солидарност. Втората дума, която бих използвал, е диалог. По какъв начин бизнесът, благотворителните структури, държавата биха поне малко облекчили положението на съгражданите, които са в тежко социално положение”, обясни той.marin

“Трябва да проявяваме солидарност и да намерим най-подходящата форма, чрез която да не посегнем на бизнес-климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи. Това беше апел, който се надявам, че е правилно разбран”, посочи премиерът.

Райков коментира и бумът на самозапалвания в страната. “Тези актове на отчаяние са едно послание – ние не можем да ги игнорираме”, каза той.

По-рано днес в писмо до медиите Българската стопанска камара призова служебното правителство и синдикатите да спрат с популизма и да започнат мерки за възстановяване на българската икономика.

“Стопанската камара оцени като популистики идеите за увеличение на минималната работна заплата. В становището се посочва, че в всяко административно увеличение на показателя без оценка на въздействието на тази мярка води до негативни последствия за икономиката”, се казва в писмото.

Източник:blitz.bg