„В понеделник ще бъде подписана съвместна заповед между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС. С нея ще се определят всички необходими мерки за законността при провеждането на изборите“, каза министър-председателят Марин Райков за БНР.

„В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство. Включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, добави Марин Райков.marin

„България няма да инициира процедура по включването на „Хизбулла“ в списъка на терористичните организации. Само ще представим обективните факти и обстоятелства, които са известни. Нека нашите европейски партньори да преценят. В момента дебатът върви не за цялата организация, говорим за това дали да бъдат включени било военното крило, било отделни личности. Но България не е тази, която ще инициира процедура“, добави Райков.

„По отношение на фискалния резерв, нямаме непосредствена драма. В момента чакам допълнителни, по-подробни доклади. На този етап на развитие мисля, че нямаме ситуация, която да ни създаде проблем“, обясни министър-председателят и министър на външните работи. Райков посочи, че цените на нашите международни облигации растат, а от друга страна рисковата премия на страната обратно падна. Всичко това говори, че в международен план начинът, по който ние дефинираме своите приоритети, се възприема като адекватен.

„Това има значение за финансовата сигурност, което гарантира едно спокойствие на българските граждани и шансове да започнем постепенно да излизаме от ситуацията, в която се озовахме“, каза още премиерът Марин Райков.

Премиерът е категоричен, че няма да постави на риск финансовата дисциплина, защото ако това се допусне тогава българите ще платят десеторно по-висока цена от социална гледна точка и това ще създаде несигурност.

„Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) до този момент не е идентифицирало нито един монопол. Не е идентифицирало нито един картел. Имаме проблем с това“, добави той.

„Моята ориентация е изцяло насочена към интересите на България. Ще бъда политически неутрален и кабинетът, който аз оглавявам не е партиен, но този кабинет не е и антипартиен“, добави Райков.

За работата на служебния кабинет премиерът подчерта, че той има за цел да бъде на равно отстояние на всички участници в изборния процес.

„Кабинетът има категоричното желание да организира едни демократични и прозрачни избори, обясни той.

Източник:24chasa.bg