Хората трябва да бъдат чути, заставам на страната на гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Като президент не съм безучастен към масовите граждански протести на територията на цялата страна през изминалите дни“, призна Плевнелиев, цитаран от БГНЕС.

Той заяви, че очаква от отговорните институции провеждане на ефективни краткосрочни и дългосрочни мерки.

„Хората трябва да знаят какво и защо плащат, трябва да имат свободата да избират доставчик на ток“, убеден е държавният глава.

plevneliev

„Персоналните промени винаги са част от инструментариума на изпълнителната власт и на законодателната власт, но те са само част от решението. За мен по-важни са проблемите на хората и тяхното решаване. Очевидно в сектор енергетика в последните 23 години са натрупани тежки проблеми, контролът очевидно не е достатъчен. Настоявам проверките да обхванат всички звена по веригата. Освен ЕРП-тата трябва да се проверят и НЕК, и БЕХ, и ДКЕВР, и всички по веригата и резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични. Необходими са бързи законодателни мерки, които да създадат надпартиен регулатор в енергетиката“, заяви още Плевнелиев.

Той призова партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения.

Източник: novinite.bg