Четири партии влизат в 42-рото Народно събрание след предсрочния парламентарен вот на 12 май, сочат последните данни на ЦИК при обработени 96,1 на сто от секционните протоколи в страната. Те ще трябва да поемат отговорност за съставяне на нов кабинет.

Конституцията на България предвижда до един месец след обявяване на окончателните резултати от вота президентът да насрочи първото заседание на новото Народно събрание. Според основния закон то се открива от най-възрастния присъстващ народен представител.

В първия пленарен ден депутатите полагат клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели. Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание.

Основният закон предвижда президентът след консултации с парламентарните групи да възложи на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. При връчването на мандата тече 7-дневен срок, в който кандидатът за министър-председател трябва да предложи състав на правителство.ns

В случай, че това не се случи, държавният глава възлага на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател да сформира правителство. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7-дневен срок възлага на някоя от останалите парламентарни групи да посочи кандидат за премиер.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за сформиране на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори за ново Народно събрание, които се произвеждат най-късно до 2 месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
Източник:dnes.bg