Руски космически ентусиасти откриха предполагаемите останки от загадъчно изчезнал космически апарат на червената планета, пише сп. „Обекти“. Посетителите на руски интернет форум, посветен на Марс, са открили възможни следи от съветския апарат „Марс-3” в съвременни изображения направени от камерата HiRISE на борда на орбиталния апарат MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Съдбата на историческата мисия е интригуваща най-вече поради две причини. Първо, защото „Марс-3”е първият кораб осъществил меко кацане на Марс на 2 декември 1971 г. Апаратът е носел на борда си първия марсоход ПрОП-М („Прибор оценки проходимости — Марс”), близо четвърт век преди легендарния ровър Sojourner (Mars Pathfinder, 1996 г.) След успешното си кацане, спускаемият апарат на „Марс-3” е отворил четирите си капака, подготвяйки се да пусне малкия ровър на повърхността. За съжаление радиопредаванията от ровъра прекъснали няколко секунди след това, по неизяснени и до днес причини. Оттогава, вече над 40 години никой не бе чувал или виждал „Марс-3”.mars
В снимка, направена от HiRISE през 2007 г. ентусиастите са открили всички елементи от хардуера на „Марс-3”, които би трябвало да се намират в района на кацането – самият спускаем апарат, неговият парашут, както и отделените преди приземяването двигател и термичен щит. Същите елементи се виждат и върху наскоро направена от HiRISE снимка на същото място, намиращо се в кратера Птолемей, в южното полукълбо на Марс. Откритите на изображенията обекти изпъкват на фона на околния терен и почти идеално пасват с реалните размери на съответните части.

Неочакваното откритие бе потвърдено от екипа на MRO. “Взети заедно, тези обекти и техните очертания на повърхността показват впечатляващо съвпадение с това, което се очаква от мястото на кацане на „Марс-3”. Въпреки това алтернативните обяснения все още не могат да бъдат изключени”, заяви научният ръководител на HiRISE Алфред Макюън. „По-нататъшният анализ на данните и бъдещите изображения могат да помогнат за потвърждаване на откритието”, допълва изследователят.

Източник:blitz.bg