Промяна в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на състава и неговия избор  е една от мерките, които ще подобрят състоянието на енергетиката, заяви Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на bTV в предизборен дебат, посветен на сектора.

Участие в дискусията взеха парламентарно представените партии и тези с шанс да влязат в 42-то Народно събрание, уточниха от телевизията.

Бившият енергиен министър в кабинета „Борисов“ уточни още, че членовете на енергийния регулатор трябва да бъдат избирани от Народното събрание, а сред членовете на комисията да има представители на гражданското общество. Нужни са още ежегодни проверки на цялата система по ценообразуването.

Освен прозрачност, за подобряването на ситуацията в енергетиката ще помогне още либерализацията, за чието въвеждане остават само няколко стъпки. Сред тях например е клиринговата къща, която е необходима, за да могат потребителите да избират доставчици, убеден е Добрев.

Тезата за промени в енергийния регулатор беше застъпена още и от Иван Иванов от ДСБ. Според него сегашната система, при която членовете на ДКЕВР се избират от правителството, ги поставя в зависимост. От партията обаче настояват още потребителите да плащат единствено реалната цена на тока – само консумираната енергия, без кражбите и технологичните разходи. Трябва да бъде намален и броят на енергийните дружества в микса.

От „Атака“ повториха своята идея да бъдат национализирани електроразпределителните дружества и връщането им в държавни ръце. „51% от ЕРП-тата трябва да бъдат собственост на държавата, а 49% – на гражданите“, убеден е Десислав Чуколов от „Атака“. Според него обаче управлението ще трябва да бъде поето от хора, които „знаят какво правят“ и печалбата да влиза в българския бюджет.
tok
От БСП смятат, че енергетиката е в колапс – с 40% намалява потреблението на електричество, което е следствие от кризата в икономиката. Енергетиката се управлява некомпетентно, пари са харчени безконтролно и без контрол са били включвани фотоволтаични и вятърни централи, обясни Явор Куюмджиев от левицата. Той категорично заяви, че проектът „Белене“ ще бъде отворен отново, ако БСП се върне в управлението, защото той ще гарантира бъдещето на енергетиката в следващите 50-60 години.

Чуколов от „Атака“ също заяви, че „Белене“ ще дефинира българското бъдеще – дали ще бъдем индустриална държава или ще бъде евтина дестинация на алкохолен туризъм и ще внасяме ток от Турция.

От ДСБ и ГЕРБ обаче категорично са против отварянето на проекта за втора ядрена централа. Иван Иванов коментира, че Националната електрическа компания (НЕК) е пред фалит по три причини – заради проекта „Белене“, където са платени 1,8 млрд. лева, „Цанков камък“ и източването на компанията с продаването на електричество под себестойност в периода 2004-2007 година.

Представителят на „България на гражданите“ Прошко Прошков попита възможни ли са нормални избори, за да бъдат осъществени всички мерки за стабилизиране на икономиката. Той припомни още, че е имало възможности за предоговаряне на ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 и основание за това са били забавеното въвеждане на мощностите в експлоатация.

Източник:dnes.bg