Нов опасен астероид ще ни подмине на „косъм“ днес в 13 часа и 15 мин. българско време.

Астероидът е бил открит едва вчера по обед от американски астрономи и носи обозначението 2013 RG и ще премине на разстояние, равняващо се приблизително на половината от това до Луната.

Обектът е бил прихванат от Европа първоначално от българските астрономи от обсерватория „Звездно Общество“ А79 с помощта на техни колеги от Англия.

На базата на тези данни нашите астрономи са определили орбитата на движение и изчислили, че вероятност за сблъсък с нашата планета няма.

meteor

Техните твърдения се базират на генерирането на голям набор от възможни орбити на астероида, катонито една от тях не дава основание за притеснение.

Рано сутринта бяха официално оповестени и данните на Центъра за малки тела в слънчевата система (Харвард, САЩ) като няма съществено разминаване в изчисленията.

Утре по обед се очаква НАСА да публикува своите изчисления за движението на астероида и да пресметне дали в бъдеще той представлява опасност.

Това е пореден пример за малкото време, с което разполагат астрономите, за да уведомят за евентуална заплаха, коментират от обсерватория „Звездно Общество“ А79.

Междувременно нашите астрономи са открили и два нови астероиди. Единият от тях представлява потенциална заплаха за Земята и е класифициран като близкоземен.

Източник:dnes.bg