Съжалявам, че пистолетът ми засече. Това заяви Октай Енимехмедов пред Софийския районен съд, който го остави за постоянно в ареста. Най-тежката мярка беше поискана от прокуратурата.

В събота 25-годишният бургазлия насочи газов пистолет към лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на партията, докато Доган четеше доклада си. Повдигнати са му две обвинения – за хулиганство и закана за убийство.

„Да, качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. В миналото съм правил престъпления, за които съм поел отговорност, но от години полагам усилия да допринеса с нещо за тази страна. Мисля, че съм в полза за обществото. Мога да съм заплаха за тайното общество на ДПС“, заяви пред магистратите Енимехмедов.

Той каза още, че не бяга от наказателна отговорност, нямал намерение да се укрива, но по думите му „някой друг може да има намерение да ме затрие“.

Image_1728897_126

„Надявам се на справедлив процес. Може би възрастта ми и идеалите ми ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът засече“, каза още 25-годишният бургазлия.

От прокуратурата поискаха Октай Енимехмедов да остане за постоянно в ареста, тъй като имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. У него се наблюдавал постоянен престъпен модел на поведение. Съдия Вирджиния Петрова реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение, въпреки че липсват данни, че обвиняемият може да се укрие. Според магистрата извършеното от него деяние е с повишена обществена опасност, а по делото към момента са събрани достатъчно доказателства.

Октай е осъждан два пъти като непълнолетен –  за грабеж и за причиняване на телесна повреда. Има висящо дело в Бургас за хулиганство, на което е осъден на първа инстанция.
Служебният адвокат на Енимехмедов поиска по-лека мярка, тъй като балистичната експертиза показва, че оръжието не е огнестрелно и е неизправно, а бургазлията съдействал напълно на полицията.

Енимехмедов отказа да разговаря с журналисти. На въпрос защо е насочил пистолет срещу Ахмед Доган, той отвърна с усмивка.

източник: Dnes.bg