Американски военен удар по Сирия заради употребата й на химически оръжия едва ли ще доведе до сблъсък с Русия – ключов съюзник на Сирия, който блокира усилията да се санкционира Дамаск в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

„Руският външен министър Сергей Лавров ясно даде да се разбере, че Русия не възнамерява да води война заради Сирия“, заяви Кери на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите.
raketa
Кери заяви, че Лавров и руският президент Владимир Путин ясно са дали да се разбере в разговори, че „Сирия не се издига до това ниво на конфликт“.Русия е важен доставчик на оръжия на правителството на Башар Асад. През юни тя заяви, че е разположила 16 бойни кораба в Средиземно море, което е първото й постоянно военноморско дислоциране там от края на СССР.

Миналата седмица Москва обяви, че изпраща два бойни кораба в източната част на Средиземно море на редовна ротация.

Американски военни представители омаловажиха този ход, като казаха, че руснаците редовно извършват такива ротации на свои бойни кораби, както правят и американците.

Кери също заяви, че руските кораби не са заплаха. „Корабите им стоят настрана. Те не представляват заплаха и не мисля, че такова нещо би се случило“, заяви Кери, вероятно имайки предвид възможността за руски ответен удар на евентуални военни действия на САЩ срещу Сирия.

Източник:dnes.bg