Служебното правителство ще търси икономически растеж чрез стимулиране на образованите кадри. Това каза социалният министър в служебното правителство Деяна Константинова пред БНТ.

Тя информира, че ще бъде разработен пакет от мерки, с които да се отговори на исканията на протестиращите.

Сред тях основен приоритет ще бъде заетостта. По думите на министъра субсидираната заетост за ниско образованите и трайно безработните е добра мярка. Тя обаче не водела до растеж. Поради това ще се търсят варианти за стимулиране на хората с добро образование и квалификация.

Министърът добави, че наличният в бюджета ресурс ще бъде насочен за подпомагане на най-бедните. С пакета от мерки ще се търси начин подпомагането да обхване по-голям брой хора. sluj

Костадинова не отрече възможността възрастните хора да получат и еднократни енергийни помощи заради високите сметки за ток.

Тя добави, че в рамките на 1 седмица ще се разгледа държавният бюджет и тогава ще бъде решено какви мерки ще бъдат предприети.

Костадинова каза още, че в най-скоро време ще свика Съвета за тристранно сътрудничество, като основна тема ще бъде дейността на Националния осигурителен институт.

„Рискове не очакваме пред осигурителната система. Сред мерките ще се търси и изпълнението на приходната част, от която зависи изплащането не пенсиите“, коментира тя.

Социалният министър  отново потвърди, че предвиденото увеличение на плащаният за старост ще се случи. Тя поясни, че в зависимост от това, кога хората са се пенсионирали, те ще имат различно увеличение в рамките на 2,2% до 9%.

Източник:inews.bg