Щетите при терористични нападения, подобни на атентата в Бостън, може и да се прогнозират, съобщи bTV. Българи изобретиха уникален софтуер, който прогнозира жертвите, броя на ранените и видовете травми при евентуален тероризъм, извършен с взрив. Точността на прогнозата е до 92 на сто.

На базата на математиката, физиката, статистиката, биокинетиката и медицината учените могат да изчислят при взрив с до 500 килограма тротилов еквивалент какви точно ще са жертвите, щетите и ранените и какви спешни мерки да се вземат. По идеята от 7 години работи доцент Николай Младенов от военна болница.

„Информацията отива до съответния диспечерски център, така че да се окомплектоват медицинските сили и да се посочи профилно потокът на пациентите – болните с черепно-мозъчна травма да попаднат в заведение, където могат да ги лекуват“, обяснява доцентът.soft

Действието на системата е проверено и ефектът й – потвърден с инсценировка в реално време, записана с високочестотни камери.

„Имайте предвид, че първото, което се прави при такъв инцидент, е медицински оглед – прави се за 60 секунди – обръща се внимание не на индивида, а на масата – не се полагат усилия за загиналите. Нас ни интересуват спешните и отложените спешни – за които можем да се погрижим“, допълва Младенов.

Откритието може да подпомогне и следствените служби, защото може да възстанови с висока точност ситуацията преди взрива и съответно да ги насочи към извършителя. Дори може да даде насоки за разумни архитектурни решения в обществени сгради, където се струпват много хора. Интерес към изобретението вече са проявили американски и израелски служби.

Източник:24chasa.bg