“До 6 часа имаш време да възстановиш средставата. Не ги ли възстановиш – имат снимка, както на тебе, така и на твоя аркадаш.”

“Много секретна информация – поръчали сме две статии в “Марица”.

“Ще направим молитва. И както се молим за Исус, по 4, по 5 ще ги извозим да гласуват с ромски коли. Но ние трябва да имаме поне един наблюдател да види, че това се случва.”

“Трудно хората се убеждават предварително. Те просто се вадят, но в момента, в който са необходими.”

Годината е 2009, а основният персонаж е партия, в чието име стои прегресивно звучащото “граждани за европейското развитие…”. В случая усилията на партийната машина са задействани, за да бъде спечелен балотажът за кмет за пловдивския район “Източен” на 31 октомври 2009 г., където се състезават Петър Петров (ГЕРБ) и Яшар Асан (ДПС).

Показваме ви тези стари кадри по две причини. Първата е, че новите избори са след по-малко от 2 месеца. Какво гарантира, че през 2013-а методите няма да са тези от 2009-а? Втората е, че това са видеа, заснети от самата партия. Т.е. всичко в тях се прави със санкцията на ПП ГЕРБ. В тях настоящият кмет на Пловдив Иван Тотев и настоящият кмет на район “Източен” Петър Петров безпардонно обясняват как се печелят избори с ухажване на роми, прибиране на конкурентни агенти от органите на реда и платени статии. Има и още много партийни хватки, до една със съмнителна законност и интересни за прокуратурата.

petar-petrov-gerb

Видеото е разделено на 4 части. В първата настоящият кмет Иван Тотев обяснява на партийния актив какви трябва да са действията им в седмицата преди балотажа, за да надделеят над кандидата на ДПС. Ключов фактор при тези избори се явява това, че в район “Източен” попада ромският квартал “Столипиново”.

“С Краси бяхме на среща с елементи от квартала (…) Петров /Петър -б.р./ обикаля квартала с експертна група от роми”, обяснява Тотев. После начертава по-конкретни цели – все ден в заведенията почерпка и разговори, основно за наркотиците, които измъчват местните хора. Набелязване на блок за почистване – предлага се “Сокол 4006″. “В него имаме информация, че можем да пробием”, посочва Тотев. И добавя: “Трудно хората се убеждават предварително. Те просто се вадят, но в момента, в който са необходими.”

“В събота ни трябва свободни мобилни хора да водим роми основно от Евангелистката църква, над 250 човека се събират там”, набелязва следващия “таргет” Тотев. Ще направим молитва. И както се молим за Исус, по 4, по 5 ще ги извозим да гласуват с ромски коли. Но ние трябва да имаме поне един наблюдател да види, че това се случва. Около 40 минути ще пеят евангелистки песни, след това отиваме да гласуват с наша помощ“, разкрива тактиката Тотев, който по това време е областен ръководител на ПП ГЕРБ.

На актива е дадена още една спешна задача – да събира телефони на домоуправители и в деня на избора “момичетата от офисите да почнат да ги прозвъняват (…) да вадят комшиите да гласуват”. 

В петък официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма – разяснява правилата на играта Иван Тотев. И казва в кое заведение в деня за размисъл ще се проведе агитация, на която – по думите му – имало голяма вероятност да присъства ген. Борисов.

Следва “много секретна информация” – поръчани са две платени статии във вестник “Марица” и 3000 броя над тиража, отново за предизборна агитация.

По-нанатък става ясно, че гръбнакът на агитацията в “Столипиново” ще са 40 роми, на които е обещана работа като каналджии и изкопчии. Те са ужахвани в перспектива, защото “винаги ще има избори”.

Във втората част от видеоклиповете става ясно, че ГЕРБ ще обещае на ромите да не бута незаконните им постройки в “Столипиново”, за да си спечели симпатиите им. Петър Петров, кандидат-кметът, споделя, че имало 5-6 емисари на ДПС, “които много пречат”. И предлага “ако може в деня на изборите да ги приберат органите на реда”. После се споменава, че за разлика от конкурента, ПП ГЕРБ не се занимава с раздаване на “финикийски знаци” на избиратели.

В третото видео обаче е заснет следният прелюбопитен материал: мъж заплашва друг мъж от ромски произход с думите: “До 6 ч имаш време да възстановиш средствата. … Не ги ли възстановиш, имат снимка както на теб, така и на твоя аркадаш”.

 

Видеата могат да се гледат от всеки в YouTube. Вярваме, че ЦИК и прокуратурата ще бъдат заинтригувани.


–-





ИЗТОЧНИК: Offnews.bg