Италианските мафиоти разнообразяват своята криминална дейност. Инвестициите им вече са насочени в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), като целта е традиционната – да бъдат изпрани незаконните доходи, а също и да се получи дял от европейските помощи в тази сфера. Това се разкрива в нов доклад на Европол, цитиран от АФП.

Полицейската служба на Европейския съюз е анализирала водените операции от четири италиански мафиотски групировки.

Събраната информация е показала, че организираната престъпност влага все повече средства в сектора на ВЕИ, по-конкретно изграждайки вятърни енергийни централи.

Мафията „се възползва от щедрите заеми и помощи, отпускани на страните членки, което й позволява да изпира криминалните си пари чрез легални дейности“, се посочва в документа.mafiq

Докладът систематизира наблюденията на разследващите от последните години. Така например се посочва, че през 2012 г. италианската полиция е конфискувала активи, принадлежащи на калабрийската мафиотска организация Н’дрангета, на обща стойност 350 млн. евро. Сред конфискуваните обекти е един от най-големите вятърни паркове на Стария континент – в италианската провинция Кротоне.

Състоящият се от 48 ветрогенератора парк е бил изграден посредством няколко базирани извън Италия компании, за които е било доказано, че са свързани с Н’дрангета.

Източник:inews.bg