Българин измисли как да използва домакинските си уреди в своя полза

Инженер Борис Ценков, обикновен жител на столичния квартал “Надежда”, е измислил начин, чрез който е постигнал това, към което всеки се стреми – да намали сметките си за електричество. Борис Ценков е успял да направи именно това – в апартамента си в “Надежда” той показва нагледно как използва топлината, която се губи от домакинските уреди при употребата им. Основната цел на мъжа е да успее да затопли водата в бойлера – домашният уред, който доказано гълта около 40% от използваното електричество за целия апартамент, научиха от novini.bg.

бойлер

Находчивият мъж от години измерва температурата, която се отделя при използването на различните домакински уреди. И е стигнал до заключението, че изпичането на една баница например се равнява на топъл душ. На база направените от него изследвания, Борис Ценков е създал уред, който използва отделената от домакинските уреди топлина, за да загрява бойлера. “Най-радостният момент беше, когато за първи път се изкъпах с водата от топлината на хладилника”, споделя инж. Ценков.

Изобретателят вече е патентовал изобретението си. Ценков е категоричен, че уредът му може да се използва както за лична употреба, така и в сферата на производството и услугите. Практически на всяко едно място, където е необходима топла вода.

Прости сметки показват, че инвестицията в подобен уред се изплаща за около три години. При растящите цени на електроенергията обаче това може да се случи и по-бързо.

Източник: razkritia.com