Случилото се във вторник през нощта потвърди един тревожен симптом, проявил се още в нощта след изборите на 12 май. Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото.

Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, разпространено от правителствената пресслужба.

Решени сме да търсим обществено съгласие и диалог, се посочва в изявление на министър-председателя Пламен Орешарски.

На първо място искам да се обърна с благодарност към служителите и всички органи на МВР за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на създадената във вторник срещу сряда през нощта ситуация на ескалиращо напрежение и провокации, довели до безпрецедентна блокада на министри, депутати, експерти и журналисти в сградата на Народното събрание, се казва в изявлението на премиера.

Орешарски се обръща към протестиращите, да не се поддават на провокации, като поставят “ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона.”

orr

Орешарски заявява, че демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите. “Правовата държава, върховенството на Конституцията и закона не подлежат на ревизия”, се казва още в изявлението.

“Изключително важно е в този момент институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог в името на запазването на авторитета на Европейска България и сигурността на всички български граждани. Апелирам МВР, изпълнителната власт, Прокуратурата и Столична община да предприемат всички законови действия и мерки, да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата.

Правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнессредата и демократизирането на управлението, срещу който нямаше антитези. Необходим е консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието на България. Решени да търсим обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели”, заявява още премиерът.

Източник:offnews.bg