Премиерът Марин Райков определи публикуваната във вестник „Миллиет“ карта на „Нова Турция“ като „абсолютно скандална“.

Тя е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение, заяви Райков. Премиерът уточни, че няма намерение да връчва вербална нота заради публикацията. „Не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник“, беше категоричен той.tyrciq

Картата беше публикувана на 23 март, макар че у нас за нея се разшумя преди два дни. В нея са включени част от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия.

Картата е илюстрация към статия, в която се говори за създаването на мощна държава в границите на бившата Османска империя.

В нея се отбелязва, че след сензационния отказ на лидера на Кюрдската работническа партия Абдулах Йоджалан от въоръжена борба ръцете на Анкара са практически развързани.

„Единственото, което мога да направя, е да отмина това с едно дълбоко презрение. Оставям това на професионалната съвест на тези, които са инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация“, заяви премиерът.

Източник:dnes.bg