Обмисля се увеличение на пенсиите по Коледа. Това заявиха депутатите Борислав Гуцанов от БСП и Алиосман Имамов от ДПС в bTV.

Алиосман Имамов от ДПС коментира, че актуализацията на бюджета няма отношение към добавките за пенсионерите и е нужно парите да бъдат спестени. Така пенсионерите влязоха в дебатите „за” и „против” актуализацията на бюджета.

Според Борислав Гуцанов от БСП ще се направи всичко възможно, за да бъдат увеличени парите на пенсионерите. Депутатите не влязоха в конкретика за това дали най-ниските пенсии ще бъдат увеличени и с колко.

„Дано есента не коментираме кредит с подобна благородна цел”, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ. По думите му е лош сигнал, че се взима кредит от 1 млрд. лв., но все пак това не може да събори държавата.

Няма страшно в актуализацията, успокои Гуцанов.

„Особено като има ново правителство – все пак това е отражение на политиката на новата власт”, добави депутатът от БСП.

Депутатът от ГЕРБ не се ангажира с прогноза какво следва, ако държавният глава наложи вето върху закона за бюджета. Борислав Гуцанов изрази надеждата това да не става, защото не бива Плевнелиев да се меси в развитието на държавата, а според Имамов мотивите за подобно действие биха били само политически.pensi

Депутатите са сигурни, че бюджетът ще бъде гласуван днес, тъй като има съвсем малко параграфи, а най-тежкото е минало вчера. Дончев обаче описа ситуацията в момента като нервна.

„Прави се ревизия на бюджета, която за хората не е особено ясна процедура. Дава се 1 млрд. дълг и отиваме във ваканция”, посочи той с думите, че ситуацията е с пари на море. Ситуацията е нервна, не биваше да излизаме в отпуска и това щеше да бъде знак към хората, смята представителят на ГЕРБ. Дончев също заяви, че не е ваканцувал от години.

Аргумент в подкрепа на ревизията на закона за държавните пари посочи червеният депутат Гуцанов – икономиката на страната е безспорно умряла. Според него няма как да се тръгне напред без парични стимули.

„Бюджетът на Дянков и Горанов беше отражение на вижданията на ГЕРБ. Ние се стремим да го оправим в социалната част и икономиката. 85,6 млн лв., които идват от вредни емисии, тези пари отиват в НЕК, за да може общата система да се балансира. Прехвърлянето има отношение към намалението на цената” уточни той.

Източник:inews.bg