Увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври тази година няма да има. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов преди днешния пленум на БСП.

Според него за евентуално вдигане на минималната работна заплата може да се говори от 1 януари следващата година. Все още обаче не са ясни никакви параметри, цифрите и евентуалното процентно увеличение ще стане ясно, когато се прави бюджетът за следващата година.

Припомняме, че първоначално левицата беше заложила скок на минималната заплата още от 1 октомври. zapl

Финансист номер 1 уточни, че тази стъпка трябва да се обсъди и в съвета за тристранно сътрудничество, който обаче в момента не функционира заради отсъствието на работодателските организации. Те бойкотират тристранката заради т. нар. поправка „Янев“ в закона за публичност на имуществото.

Чобанов припомни, че въпросната поправка сега се разглежда в парламента и предстои да падне. Обявеният ръст на пенсиите ще се обсъди на днешния пленум на левицата, каза още Чобанов. Премиерът Пламен Орешарски ще представи тези свои намерения и следващите си управленски стъпки другата седмица в парламента, уточни Чобанов.

Източник:dnes.bg