„Пристигайте рано, тръгвайте късно.“ Това е един от най-старите съвети в корпоративните среди, широко приети като първа стъпка към положително впечатление на работното място. Но, според ново проучване, публикувано в списание Stroke на Американската асоциация на сърцето, което прави тези по-дълги работни часове нещо обичайно – и като герой в офиса се сблъсквате с един сериозен недостатък: този начин на работа влияе зле на сърцето ви.

За изследването са били анализирани данни за повече от 143 000 души на възраст от 18 до 69 години и било установено, че работата за повече от 10 часа на ден най-малко 50 дни на година увеличава риска от инсулт с 29%. Правейки това в продължение на десетилетие или повече? Да, това повиши риска от инсулт с 45%.

По-специално, констатациите не се отнасят само за по-възрастните работници.

„Асоциацията между 10 години дълги работни часове и инсулт изглеждаше по-силна за хората под 50-годишна възраст”, казва Алексис Деката, изследовател във Френския национален институт за здраве и медицински изследвания и съавтор на изследването. – Това беше неочаквано.

Проучването, което отваря очите, подкрепя много от предишните съществуващи изследвания по темата, включително едно проучване от 2016 г., публикувано в The American Journal of Nursing. Тези изследователи са установили, че работата 55 часа (или повече) на седмица е свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания. За да намалят рисковете за здравето, изследователите съветват да се спазват стандартните 9 до 5 седмици и да се хранят здравословна и балансирана диета.

Но това не е всичко, което можете да направите. Важно е да започнете да записвате часовете си по-внимателно, като се възползвате от списъците със задачи и зададете граници с шефа си и колегите си. Планирайте в графика си не само работа, но и почивка. Така няма да изоставяте работата си заради почивката.

В края на краищата, това е заради сърцето ви.