Сложната външна икономическа обстановка в Европа, продължаващата рецесия и намалените темпове на развитие, влияят и върху нашата икономика, защото сме част от ЕС. Това заяви в Разград водачът на листата за Варна на Коалиция за България Пламен Орешарски на среща с представители на бизнеса от областта.На срещата присъстваха и водачът на листата в Разград Татяна Буруджиева, както и кметът на града Денчо Бояджиев. „Нашите политики трябва да са антикризисни. След изборите рязко трябва да се подобри стопанският и инвестиционен климат чрез по-добър достъп и по-ефективни кредитни линии”, категоричен беше пред бизнесмените Орешарски. Според него е много важно да се увеличи усвояемостта на еврофондовете. Той добави, че по-дългосрочните програми за реиндустриализация на България задължително включват подпомогне от страна на държавата на местните планове за развитие.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

„Важно е и координиращата и подкрепяща роля на държавата в криза, ефективен контрол и регулация на естествените монополи, както и връщането на конкуренцията в сектори, които в последните три години изкуствено се монополизираха”, заяви кандидатът за министър-председател на Коалиция за България Пламен Орешарски. Според него е нужно да се обърне специално внимание на образованието, за да се преодолее влошената квалификационна култура на хората. „Селското стопанство е секторът който за сравнително кратко време и с малка преквалификация може да смекчи или да реши проблемите със заетостта от една страна, и да подпомогне някой сектори от индустрията”, категоричен беше Орешарски.

Заедно с Татяна Буруджиева той посети и завод „Амилум България”, която е сред най-крупните предприятия, работещи в хранително-вкусовата промишленост на страната и най-големият потребител на българска царевица в страната. Той посети и бизнес зона „Пелистер”, в която са концентрирани 18 фирми от малкия и средния бизнес. Представители от фирма за дистрибуция на лекарства споделиха пред Орешарски, като сериозни проблеми междуфирмената задлъжнялост в страната и липсата на аптеки в малките населени места.

Източник:blitz.bg