Може би мислите, че правите всичко възможно да ядете храна, която да пази здрави костите ви, като всяка сутрин наливате мляко в зърнената си закуска.

Необходимо е да държите под око приема на калций, тъй като на повечето възрастни са им необходими поне 1000 милиграма дневно от тази хранителна съставка.

Но калцият не е всичко, което е необходимо, за да прави костите ни здрави. За целта ни е нужен и витамин D за оптимално усвояване на калция. Освен това трябва да имаме здравословни навици, включително редовни физически упражнения.

За целта е важно да балансирате внимателно храните в менюто си. Особено важно е да знаете и кои храни са вредни за костите, съобщава Huffington Post. Ето и кои са те:

Кофеин

Пиенето на кафе сутрин и следобед може да попречи на доброто усвояване на калция в организма. При приема на повече кофеин се отделя много повече калций с урината, твърдят учените.

Ефектът изглежда относително малък, но може да нанесе много щети на организма, особено ако не приемате достатъчно количество калций дневно. Освен това не забравяйте да внимавате с кофеина в храните, защото той се крие и в шоколада и в други неща, които със сигурност обичате да си похапвате.hrani 2

Газирани напитки

На кофеин можете да се натъкнете и в обикновените газирани напитки, но това не е единствената причина да стоите далеч от тях. В газираните напитки има голямо количество фосфорна киселина, която също пречи на абсорбирането на калция. Въпреки слуховете, че газираните мехурчета правят костите чупливи, според учените това е абсолютен здравен мит, който трябва да бъде разбит.

Сол

Солта не е полезна не само за зрението, но и за костите, затова помислете дали не е време да намалите консумацията й. Колкото повече сол консумираме, толкова повече калций се отделя с урината и потта. Въпросът е там, че голяма част от нас консумират много повече сол, отколкото знаят, тъй като тя се крие в доста храни, дори и в сладките. За да избегнете това, четете внимателно етикетите. Опитвайте се да се придържате към консумацията на 2300 милиграма натрий дневно.

Твърде много алкохол

Умерената употреба на алкохол (едно питие на ден за жените и до две за мъжете), предлага известна защита на костите, твърдят експерти. Това не е причина да започнете да пиете повече. Трябва да сте наясно, че консумацията на твърде много алкохол може да допринесе за загуба на костна маса, да не говорим, че може да доведе до чупливост на костите.

Твърде много протеини

Достатъчното количество протеини е изключително важно за изграждане на здрави и силни кости, но не бива да прекаляваме с храните с твърде много протеини. Жените се нуждаят от около 46 грама протеини дневно, докато мъжете – от около 56 грама. Протеините могат да променят pH баланса в телата ни. Колкото по-кисела среда се създава, толкова по-голям е рискът от загуба на костна маса.

Източник:inews.bg