Рисковете пред изборите на 12 май са свързани с ниската избирателна активност. Това ще доведе до голямо разпиляване на гласове, коментира пред БНР социологът Антоний Гълъбов.

„Ако този голям брой политически кандидати допълнително обезкуражи избирателите, това би било по-лошият сценарий. Това ще произведе един парламент с голям брой политически участници, които трудно ще постигат съгласие, трудно ще изградят коалиции и управляващо мнозинство. Това би забавило процесите на политическа реформа, а не би ги ускорило“, коментира социологът.izbori

По отношение на ДСБ и СДС Гълъбов заяви, че от 2001 година в дясното политическо пространство се говори много повече между самите политически формации, отколкото с избирателите.

„Споровете се концентрират повече върху междуличностни отношения, отколкото между различни видове политики и точно затова имаме този колеблив резултат, който измерват и колегите – трудно предвидим резултат, тъй като избирателите на ДСБ са много мотивирани и добре концентрирани в ядро, но с малка периферия, а СДС, след появата на ГЕРБ, загуби съществена част от своята периферия, а пък ядрото на СДС отдавна не съществува, така че двете политически линии се намират пред различен тип задачи, които трябва да решават“, смята социологът.

Във връзка с протестиращите той коментира, че се наблюдават странни формации, в които съществували досега политически партии и политици влизат в коалиции с групи от протестиращи, опитвайки се по този начин да реновират собственото си присъствие.

„Имаме регистрирана коалиция ВМРО – Орлов мост, имаме „Българската пролет“, която се свърза с „Българската евролевица“ на Александър Томов, имаме и опит за един доста атрактивен микс между Обединения блок на труда на Кръстьо Петков с политическа формация, свързана със Съюза за частна инициатива на гражданите“, добави Гълъбов.

Източник:dnes.bg