указ президентът Росен Плевнелиев ще свика парламента във вторник (21 май). До това решение се стигна, след като президентът се срещна с лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ вчера. Четирите партии единодушно са избрали датата 21 май. Другата предложена дата била 23 май, информира „Труд“.

Анализът на ежедневника тълкува „Парадоксите на едно предизвестено касиране“. В интервюта за „Труд“ лидерите на ГЕРБ и БСП изразяват своята теза за „времето напред“ и политическата реалност след вота. Според Борисов, лидер на ГЕРБ: „По-добре е да има нови избори!“. Лидерът на БСП и ПЕС – Сергей Станишев е убеден, че: „Кабинетът ще е стабилен, ако върши работа.

Формулата „тройна коалиция“ е дискредитирана, търсим хора, които  могат да свършат работа“. „24 часа“ допълва: „Парламент от вторник с председател Янаки Стоилов“. Орешарски сам сондира министри, не канят нито един от  служебните. Сергей Станишев, лидер на БСП, е категоричен, че разговори с Волен не са водени. „Ще правим програмно правителство на истината. Никой не желае да разговаря с Борисов“, обясни Станишев.qnaki

Пред „24 часа“ Таньо Киряков, депутат от БСП, коментира обществените настроения, така както той ги е усетил. „Хората поискаха само едно – да могат да отзовават депутатите си. По време на кампанията видях беднотия и страх, когато задавах въпроси, хората не смееха да си казват имената.“

Скандалът с 350 000 допълнително напечатани бюлетини, беше поредният, който свали доверието и в институциите, и в политическите партии“, убеден е водачът на листата на КБ в 23 МИР. Илияна Йотова, евродепутат и водач на листата на КБ в Пазарджик, прогнозира пред изданието, че: „Още едни избори ще пратят ГЕРБ окончателно в историята. За първи път чувам победители от изборите да искат касирането им. Кого плаши Борисов с касиране на вота? Ние от БСП страхове нямаме, защото сме чисти пред съвестта си и планираме повишаване на доходите, преди всичко на пенсионерите, и гаранции за младежка заетост. Не  го ли свършим това, България ще започне да затъва все повече в калта, там, където ни остави партия ГЕРБ“, заключи  Йотова.

„Сега“ разяснява как скандалът с откритите в Костинброд 350 хил. незаконни бюлетини е оказал сериозно влияние върху нагласите на избирателите. Около 11% от тях са променили решението си под негово влияние, показва проучване на социолозите от „Сова Харис“. От данните се разбира, че това са около 20% от гласувалите за „Коалиция за България“, 7 на сто от подкрепилите ГЕРБ, 12% от пусналите бюлетина за друга формация и  около 13 процента от негласувалите.

Едва 23% са на мнение, че изборите са били честни, докато 40% смятат, че вотът е бил опорочен от нарушения и търговия с гласове. Цели 56 процента считат, че откритите бюлетини са щели да бъдат използвани, за да  се фалшифицират изборите.

„Сега“ препоръчва в анализационния си  коментар: „ЦИК да се раздели с чиновническото мислене“. Крайно време е това да стане факт, защото този орган олицетворява за обществото изборния процес и представителната демокрация. Практиката на членовете на комисията „да си измиват ръцете“ с празнотите в законодателството при всеки по-засукан казус е вредна за държавността и подрива авторитета на институцията. За повечето от членовете на комисията партийният интерес е над обществения.

Източник:dnes.bg