Границата на бедност достигна 213.90 лв. на човек през юни, изчисли КНСБ. Увеличението спрямо второто тримесечие на миналата година е с 4.3%. През последната година са поскъпнали основно стоки от първа необходимост.

Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, в края на юни достига 563.63 лв. или общо за посрещане на разходите за храна, здравеопазване, образование, почивка, спрямо средните български стандарти, са необходими 2 254 лева на месец. Не за да живее, луксозно, а за да може да живее що-годе прилично, каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

С общ доход на лице от домакинство до 310 лева, колкото е минималната работна заплата в момента, са 3.7 млн. българи или 51.7%. От тях под границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, са около 1.6 млн. души.

С общ доход на лице от домакинство между 311 лева и 564 лева са 34.9% или около 2.5 млн. българи. Около 13.4% са домакинствата над издръжката на живот от 564 лева на 1 човек. Това са едва 965 000 души.

За последните четири години издръжката на живот е нараснала със 17.3%. По-силно изразен ръст се наблюдава при хранителните стоки с 20.9% и при нехранителните с 14.5%.

Пламен Димитров предупреди, че може да се очаква социално напрежение през есента, ако не се вземат спешни мерки. „Това значи още веднъж, ясна и категорична нужда, даже спешно, за промяна на политиката по доходите, колкото се може по-скоро и подкрепа със социални плащания на социално слабите, които да бъдат на пазара и да потребяват основни стоки и услуги“, каза той. По думите му данните показват ясни индикатори за приближаваща се рецесия, намаляващо потребление и дефлация.

„За нас това е допълнителен знак, че минималната работна заплата и доходите трябва да се движат нагоре, иначе няма как да излезем от тази спирала, която ни тласка към дъното“, заяви синдикалистът. Днес той се е срещнал с ръководството на ПГ на ДПС по повод актуализацията на бюджета, която вчера беше приета от Народното събрание на първо четене.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основното искане на КНСБ е в редакцията на финансовия закон да бъде включен пакет от социални мерки в размер 100-150 млн. лева, насочен към всички социални групи, които са в нужда в момента. От ДПС са дали принципно съгласие за това, че е необходимо разширяване на социалните мерки, но при допълнителни приходи, без да се увеличава дефицитът. „Посочихме два източника на финансиране – допълнително увеличение на приходите от ДДС и акцизи върху горивата, цигарите и алкохола, и увеличение на събираемостта на осигурителните вноски и заедно с това – криминализиране на укриването и неплащането им“, каза Димитров.

От КНСБ изчисляват, че около 25% от всички наети са ниско платени работици  – в диапазона от 390 лева до 574 лева.

С 32 000 по-малко са наетите работници и служители през първото тримесечие на 2013 година в сравнение със същия период на миналата година.

След облагане с данъци и осигуровки средната работна заплата е 610 лева или с около 50 лв. над издръжката на живота. На минимална работна заплата при пълно работно време през първото тримесечие са наети близо 197 хил. души или 9.4% от всички заети.

Данните показват, че при безработица от 12.7 на сто, която с обезкуражените безработни стига около 18-20% и очерталата се демографска тенденция към застаряване на населението, на 1 работещ средно се падат двама неработещи за издръжка.

По размер на средна и минимална работна заплата, България продължава да заема последните места в класацията на страните от ЕС. Въпреки това цените у нас се адаптират сравнително бързо към средните европейски равнища и вървят нагоре.

Източник:dnes.bg