Всеки пълнолетен българин годишно ще отделя по 4,42 лв. за държавна субсидия на 10-те партии, минали 1%, изчисли „Дарик“.

Общата сума от хазната за издръжка на партиите ще е 30,7 млн. лв., ако размерът на субсидията се запази в досегашния си размер от 12 лв. за получен глас.

Партията „Глас народен“ на певеца Светослав Витков, ВМРО, РЗС на Яне Янев, националистическата „Национален фронт за спасение на България“, „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева и партия ЛИДЕР на Христо Ковачки са шестте извън НС, които ще вземат субсидия до следващите избори.klon na banka

Формацията на музиканта ще получава почти половин милион на година благодарение на своите 1,39% от гласовете. НФСБ пък ще взима по 1,3 млн. лв. годишно, а партията на Кунева – по 1,12 млн. лв., допълва „24 часа“. 660 хил. лв. ще е годишната субсидия за ВМРО, а малко под 600 хил. – тази на Янев.

Според неокончателните резултати парламентарните ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ ще си делят по 26 млн. лв. на година. ГЕРБ трябва да вземат по 10,5 млн. лв., БСП – 9,3 млн., ДПС – 3,6 млн., а „Атака“ – 2,5 млн. лв.

Оставки заваляха вдясно, след като за първи път от 25 г. парламентът остава без свои автентични представители.

На този фон дойде и новината, че десните губят и държавната си издръжка. СДС, ДСБ и НДСВ минаха бариерата от 1%, която дава право на субсидия, но в коалиции.

Законът за политическите партии обаче предвижда пари да получава само партия, прескочила 1%, но не и коалиция.

Източник:manager.bg