Атентаторът не бил камикадзе, трябвало да взриви автобуса от разстояние

Има други косвени доказателства, които доказват съпричастност на военното крило на Хизбула към атентата в Бургас освен обявените, стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов пред журналисти.

При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса. Преди два дни след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност Цветанов съобщи, че може да се направи обосновано предположение, че две от трите лица, съпричастни към атентата, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.

Министърът изтъкна, че е много важно да се има предвид експертизата, направена от Европол, според която фалшивите им шофьорски книжки са изготвени в Ливан. Освен нея обаче имало и други косвени доказателства, които доказват съпричастност към военното крило на Хизбула.
42_31
От Ливан до България двамата са стигнали през държави от ЕС с истинската си самоличност. С нея те са влезли и излезли от страната ни. Самоличността им към момента обаче не може да бъде обявена, бе категоричен той.

Цветанов съобщи, че компетентните органи работят за установяване на начина, по който е изработено взривното устройство. По думите му според направената експертиза периметърът на задействането му от намерените радиостанции може да покрие около 10 км равнинна местност.

В тази връзка според министъра може да се предположи, че „Филип реално не може да бъде възприеман като камикадзе“. Мъжът трябвало да сложи раницата с взрива в багажното отделение на автобуса, след което да може дистанционно да го взриви.

„Тогава пораженията щяха да бъдат много по-тежки, а Филип щеше вече да е напуснал страната с реалната си самоличност и да може да затрудни още повече разследването”, обясни Цветанов.

На въпрос дали са верни твърденията, че целта е била автобусът да бъде взривен, докато е в задръстване преди Ахелой, той отговори, че всичко е възможно.

Разследването продължава. Цветанов очаква повече яснота и конкретика след изпълнение на назначените международни съдебно-следствени поръчки. Според него след тях вече няма да се говори за „обосновано предположение“.

Министърът посочи, че докладът за разследването на атентата е с постоянно променящи се данни и на база „всичко, което постъпва от партньорство с нашите евроатлантически партньори“. Докладът не е бил изпращан в президентството преди заседанието на КСНС на 5 февруари.

На въпрос кога е станало ясно „обоснованото предположение“, че военното крило на Хизбула е свързано с атентата, Цветанов каза:  Приемете, че след средата на януари месец”. По думите му, съществените стъпки, за да се стигне до него, са направени през последните три месеца.

Имахме готовност да съобщим всичко и в първата определена дата за заседание на КСНС при президента, каза той. Първоначално предвидената дата за съвета беше 17 януари.

Източник: Dnes.bg