Бившият капитан на българския национален отбор Стилиян Петров даде обширно интервю за „Мирър“, в което разкри подробности за лечението си от остра форма на левкемия.

Стенли бе диагностициран с жестокото заболяване през месец март миналата година, като за щастие успя да осъществи сериозен напредък в лечението си и вече е в процес на ремисия. Говорейки пред журналиста на „Мирър“ Джеймс Нърси, бившият футболист на ЦСКА, Селтик и Астън Вила бе напълно откровен – „левкемията е по-лоша и от Ада“.

Стилиян продължава и днес с лечението си, а според собствените му думи, все още пред него предстоят поне две години на интензивно възстановяване и прием на медикаменти. Въпреки болестта си, Стан намери сили да се върне във футбола, като понастоящем Петров работи с младите футболисти на Астън Вила.

„Не зная как изглежда Адът, но левкемията трябва да е нещо много по-лошо, казвам ви“, започна Стенли.

„Беше наистина много трудно, но аз и семейството ми не се предадохме. Много въпроси минаваха през главите ни, но се надяваме, че всичките лечения все още работят добре. Това е най-важното за момента“.

Стилиян призна, че надали би успял да се пребори, ако не е била подкрепата на семейството му.

„Ожених се за правилната жена. Имам и две невероятни деца. Няма как да забравя и родителите си. Силата и подкрепата, която получих през тези месеци бе удивителна. Всички ме пристискаха до стената, защото знаеха, че трябва да се боря“.

stenli

„Като футболист се бориш за мястото си в отбора, но в моя случай се борих за живота си. Съпругата ми знаеше това, като тя също ме подтикваше да го правя. В този период знаех, че трябва да съм силен. Това не е лесно, защото понякога химиотерапията сериозно влияе на апетита ти. Вкусът ми се промени изцяло, но същевременно бях наясно, че трява да ям и да поемам течности. Трябваше да бъда дисциплиниран“, продължи Стан.

Стенли призна, че в моментите, когато е бил най-слаб, се е налагало на съпругата му Паулина да го храни.

„Когато бях твърде уморен за каквото и да е, трябваше съпругата ми да ме храни. Сега обаче се събуждам всяка сутрин и съм щастлив, защото виждам семейството си. Опитвам се да подобрявам състоянието си стъпка по стъпка и да правя нещата, които правех и преди. Това обаче отнема време. Още две години ще бъда на хапчета“, обясни Петров.

По време на заболяването си, Стилиян Петров получи удивителна подкрепа от феновете – както от тези на Астън Вила, така и от всички българи. Болестта означаваше и отказване от футбола за халфа, който с времето стигна до капитанската лента на „виланите“.

„Трудно е, защото винаги съм искал да бъда футболист и работих здраво за това. Не беше лесно да се откажа от играта, но пред мен стоеше по-голяма цел – да се боря за живота си и да бъда близо до семейството си. Нямах избор“.

Астън Вила направи чудесен жест към Стенли и му позволи да остане в редиците на клуба, като Петров вече работи с младите футболисти на „Вила Парк“. Българинът не скри щастието си от тази нова за него роля.

„Сега работя за Астън Вила и всеки ден се виждам с момчетата. Мисля, че ни предстои вълнуващ сезон, тъй като клубът разполага с млад и интересен отбор. Вече работя за резервния тим, заедно със Сид Коуънс. Целта ни е да направим младите играчи готови за следващата стъпка. На тяхната възраст има много „дали“ – дали ще успеят, но моето желание е да помогна. По този начин искам да помогна и на Пол Ламбърт, който вече е мой шеф. Той е невероятен човек и ме подкрепяше много“.

Стенли коментира и привличането на българския национал Александър Тонев, който бе закупен от полския Лех (Познан). Стан призна, че лично е препоръчал юношата на ЦСКА на Астън Вила.

„Тонев е наистина вълнуващ футболист, който препоръчах на клуба. Вила го наблюдаваше няколко месеца, преди да го закупи. Мисля, че феновете ще го обикнат. Той винаги играе със сърце и за отбора. Силен е и с двата крака, като има какво да предложи на отбора. Радвам се, че отново има българин в състава, но решенията за него са в ръцете на Пол Ламбърт“, заключи Стенли.

Източник:inews.bg