raikov

Служебният премиер Марин Райков също ще бъде викан на разпит заради бюлетините, открити в печатницата в Костинброд. Това най-вероятно ще стане след конституирането на новия парламент, съобщава в.“Преса“, цитиран от БГНЕС. Показания вече са дали главният секретар на МС Росен Желязков, сключил договора за бюлетините, шефът на печатница „Мултипринт“ и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, както и негови служители.

Показанията на Райков са важни, защото служебният кабинет отговаря за провеждането на честни избори. В същото време премиерът откровено неглижираше скандала и се интересуваше повече дали бившите опозиционни партии не са нарушили спокойствието на деня за размисъл.

Окончателното решение за разпита му ще вземат обвинителите от Софийската градска прокуратура, които наблюдават делото за приготвените за урните незаконни бюлетини. Те бяха разкрити при акция на прокуратурата и ДАНС В печатницата на Бончев „Мултипринт“ на 10 май – ден преди вота за нов парламент. След светкавична проверка започна дело за длъжностно престъпление и за организирана група за изборни машинации. Извършителите засега са неизвестни.

Разследващите усилено проучват кой е платил за 350-те хиляди готови за изпращане бюлетини. След гръмването на скандала от служебния кабинет увериха, че те са били извън договорения тираж от 8 343 000 (в който влизат и 10% резерв), доставен още на 8 май. Общата цена е 1 079 973 лв. И Росен Желязков при разпитите си твърди, че допечатка на бюлетини не е възлагана на „Мултипринт“. Затова пък собственикът на печатницата Йордан Бончев първоначално казва, че тези бюлетини са „над тираж“. А след няколко мистериозни телефонни разговора още на 10 май сменя показанията си и твърди, че пакетираните и слепени на кочани бюлетини били „технологичен брак“.

„Някой очевидно лъже“, категорични са разследващите. И допускат, че задържаните бюлетини също ще се окажат платени от служебния кабинет. Големият въпрос е за какво е трябвало да бъдат употребени. В сряда прокуратурата показа снимки на палетите с етикети за Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и за чужбина. В тези райони резултатите на ГЕ

РБ се оказаха по-слаби от предните избори.

източник: infoobzor.net