Високите сметки за ток са свързани с по-голямо потребление за по-дълъг период, а не с грешно отчитане. Електромерите са точни уреди, каза в „Преди всички“ по БНР Иванка Диловска от УС на Института за енергиен мениджмънт.

„Фактурите се нуждаят от обяснение. Гражданите гледат само цифрите за дневна и нощна енергия. Смята се, че останалото са надценки, добавки и комисионни, а това не е така. 8 стотинки от сметките отиват за базисната електроенергия. Още 2 стотинки се връщат към производителя  и третата добавка е насочена към компенсиране на загубите на НЕК от това, че купува скъпа енергия от ТЕЦ „Марица изток“. Добавките за производители трябва да бъдат отделени. Още 5-6 стотинки са за мрежови услуги. elektromerТова не е посредническа дейност, а пренос и трансформиране на енергия“, уточни Диловска.

Тя коментира и идеята за национализация на електроразпределителните дружества:
„Приватизацията на електроразпределителните дружества беше една от успешните. Цените на тока няма как да станат по-ниски. От приватизацията се очакваше по-качествена услуга. ЕРП-тата дойдоха, някои вече си отидоха – Е.ОН вече се оттегли от България. Те платиха 900 милиона евро, за да оперират в България. 35 процента бяха загубите при трансфериране на енергия, сега са 15 процента“, каза още Диловска.

Източник:novini.bg