Потреблението на витамините С и Е в големи концентрации намалява продължителността на живота с една четвърт, показва експеримент на британски учени, описан във в. Daily Mail.

Човешкото тяло не произвежда и не се запасява с витамин С.

На ден са му необходими 40 милиграма, за да могат клетките нормално да функционират и да се лекуват. Витамин Е помага за поддържането на структурата на клетките. Мъжете трябва да получават по 4 милиграма витамин на ден, а жените – по 3 милиграма. Но в таблетките има 100 пъти повече витамини.

witamini

Учените са давали на полевки от въпросните витамини в продължение на два месеца. Продължителността на живота на тази група гризачи е била сравнена с тази на контролната.

Оказало се, че средствата, призвани да удължат живота и да предпазят от болести, са го намалявали. Професор Колин Селман от университета на Глазгоу смята, че витамините, разбира се, влияят на свободните радикали, помагат на организма самостоятелно да се възстановява, да се бори със стареенето.

Високите концентрации обаче са токсични. Много по-безопасно е недостигът на витамини да се компенсира с храната, цитира БТА.

Разнообразното меню, състоящо се от полезни продукти, е в основата на всичко. Що се отнася до негативния ефект на витамините, за него учените говорят отдавна. Бе установена например връзка между витамин Е на таблетки и рака на простатата.

Източник:inews.bg