Водещите университети пък вече използват социалните мрежи, за да проучват кандидат-студентите.

Заради големия наплив критериите за прием стават все по-високи, пише БНТ.

Тази есен се очаква около 4000 българи да напуснат страната ни, за да учат в западни университети. В тази консултантска фирма вече трета година проверяват Facebook профила на всеки един клиент.

През 2013 г. тук са обработени документите на около 1800 бакалаври и магистри, които тази есен заминават на Запад. Всички те са посъветвани как да променят виртуалната си самоличност.

„Facebook се явява една добра версия на това какво всъщност представлява студентът, който отива да учи там. Колко харесвания има по темата за специалността, която отива да учи, колко споделени сайтове или линкове има за нещо, което касае това, което той е избрал да учи като специалност“, обясни Ирина Христова, консултант за образование в чужбина.studenti

Един от първите университети, които започнали да проверяват профилите на кандидат-студентите е този в Оксфорд.

Неподходящи снимки, коментари и статуси могат да създадат немалко проблеми. У нас все още няма информация за подобна практика.

„Софийският университет все още не е започнал да следи по постовете на студентите си и като цяло не би оказало голямо влияние върху техните академични постижения“, смята Цветина.

„Въобще не ме интересува дали университетът следи какво аз бих написала или какви снимки бих качила. За мен това няма никакво значение“, подчерта Силвия.

„Според мен не би трябвало да се следи Facebook. Но така или иначе той има опция да се затваря профилът и да е заключен“, смята Константин.

И тази година англоезичните дестинации са най-предпочитани. Интересът към Шотландия става все по-голям заради безплатното обучение. За успешно класиране обаче се изисква пълна шестица.

Източник:inews.bg