Вирусът е разработен от китайски хакер, най-уязвими са телефоните с операционна система Андроид.

Притеснителни новини съобщиха от лабораторията “Касперски”. Вече са установени няколко случая на пробита защита на смартфони, всички от които са били с операционна система Андроид. Принципът на действие на вируса е прост – след като пробие защитата на телефона, кодът краде всички контакти, смс-и и всякаква друга информация, която е качил собственикът. По този начин зловредният код получава пълен достъп до практически всякакъв вид информация в мобилното устройство – e-mail контакти, както и данни в писмата, Facebook и Twitter профили. Няколко подобни случая вече са засечени в източна и централна Азия.

Вирусът най-вероятно е разработен от китаец, съобщиха още от “Касперски” и като основа за функционирането му е използвана добре познатата идея за вирус тип “Троянски кон” на компютрите. Този пъд обаче въпросният код е разработен за мобилен телефон.android

Припомняме ви, че още преди няколко месеца учени от Университета в Улм, Германия стигнаха до извода, че 99% от смартфоните, използващи системата Андроид, са изключително уязвими на хакерски атаки. Това се дължи на факта, че повечето от версиите на програмата са уязвими поради слаб идентифициращ протокол за клиентски вход. На практика всеки път, когато човек се логне в някой от онлайн профилите или в пощата си, интерфейсът на програмата извлича за удостоверяване знак, който се изпраща в чист текст. А въпросният знак може да се използва в рамките на следващите две седмици за влизане в услугата като по този начин дава достъп на практически всеки до личните данни на потребителя.

Най-удачното нещо, което може да се направи в този случай, е да се внимава какви писма се отварят на личния телефон и да се използват единствено wi-fi мрежи, защитени с парола.

Източник:razkritia.com