Само зелената боя за яйца е напълно безопасна. Част от багрилата, пуснати на пазара, са тъпкани с Е-та, които могат да предизвикат алергични реакции като единствено в боята с цвят на трева няма опасни оцветители. Това заявява диетологът проф. Донка Байкова.Според нея зеленото е безвредно, защото е направено на основата на хлорофила. За останалите оцветители, макар и разрешени за употреба в ЕС, има данни, че предизвикват алергии и дори рак. Жълтият цвят е на основата на тартразина, който се обозначава като Е-102. Той се счита за безопасен, но в същото време е забранен в Германия, Австрия и Норвегия. „За него има данни, че предизвиква алергия, астматичен пристъп и дори тумори на щитовидната жлеза“, твърди проф. Байкова.
boq za qica
В оранжевата боя пък се съдържа оцветителят Е-110, който в скандинавските страни изобщо не се допуска. Той също причинява алергични реакции, а също може да предизвика гадене и повръщане.

Червеният цвят, който е на базата на Е-122, е азорубин. Хората, алергични към аспирина и астматиците, изобщо не могат да го използват. В брилянтно синия цвят е вложен Е-133, който е забранен в редица европейски страни като Австрия, Франция, Швеция, Белгия, Германия, Швейцария. Той се добива от въглищен катран и предизвиква алергични реакции.

Съветът на специалистите е да не се боядисват пукнати яйца. Сварените да се прегледат внимателно и ако имат дори леки пукнатини, да не се потапят в боя.

Източник:blitz.bg