Момиченце на 5-годишна възраст от бежанския лагер в Харманли е болно от хепатит А, пише haskovo.net. Детето е настанено в инфекциозното отделение в Хасково.

Преди няколко дни момичето е дало положителен тест, впоследствие потвърден със сигурния Елайджа тест. От хасковската регионална здравна инспекция са разпоредили спешна дезинфенкция на бежанския център. Контактните лица, в случая родителите на болното дете плюс другите им две деца, са поставени под наблюдение.

Малката Елма е хоспитализирана в Хасково с майка си. „Детето е в добро състояние, ще бъде изписана, след като състоянието му се нормализира и бъде излекувано окончателно“, коментира д-р Тодорова от Инфекциозно отделение.

В случая има риск, тъй като носителят на така наречената болест на мръсните ръце е заразен през първите 3 седмици от болестта.bejanci

От здравните властите признават, че има предпоставки за епидемия, като се има предвид лошата хигиена, в която живеят над 1100 бежанци в лагера, както и наличието на близо 300 деца.

Успокоителното е, че болестта е с нисък контагиозен индекс, тоест трудно заразява. Попада в тялото по орално-фекален път. За сметка на това пък вирусът е един от най-устойчивите – оцелява месеци без приемник, в лед и на високи температури. На практика това означава, че заразата може да се предаде и от предмет, който е докоснат от заразен.

По-притеснително е, че много от бежанците се извеждат от лагера и се настаняват по адреси в населените места. Сиптомите при евентуална инфекция може да избият, когато вече са извън центровете.

Още два случая на хепатит са регистрирани в Харманли, но от типа В. Той разболява по-тежко, но се предава и по-трудно, само по кръвен и полов път.

Източник:24chasa.bg