Грип-убиец ще връхлети страната ни тази зима, той може да убие 5000 българи до края на годината, твърдят специалисти

Смъртоносна болест идва към България.Вирусът-убиец ще връхлети като истинско торнадо страната ни. Той е от типа В и носи името „Масачузетс”, по названието на щата, където за пръв път през миналата година е бил изолиран. Според епидемиолози, този грип може да убие средно до 5000 българи до края на годината, алармира PIK.bg.

wirus

Вирусът ще бъде включен в противогрипната ваксина за този зимен сезон. Така всички, които ще севаксинират, ще получат защита и срещу грипа „Масачузетс”.

До момента ваксините включваха имунитет срещу три вируса, но в последните месеци се налага схващането, че те ще станат четиривалентни или квадривалетни. Това обаче, не означава, че не е възможно те да предизвикат епидемия. Принципно един от щамовете разпалва масовото разболяване, доказват анализите от предишните зими.

През изминалата зима обаче положението бе повече от странно. Освен мощното въздействие насвинския грип, който е от типа А, голяма епидемия имаше и от вирус от типа В, нещо, което до този момент медицината приемаше само като теоретична вероятност.

Източник:chudesa.net