Зачестяват обирите по къщите на възрастни и самотни хора с използване на опияняващи препарати и лекарства. Само за половин година двойка измамници е извършила 6 престъпления с опияняване в Пловдивско, съобщи БТВ.

За да се предпазят, жителите на пловдивското село Шишманци събрали пари за монтиране на наблюдателни камери. Така при престъпление от полицията ще знаят кого и какво да търсят.

„Единственото спасение е да има видеонаблюдение на изходните артерии на селото и там вече като стане някакъв инцидент, да се преглеждат записите, да се виждат номерата и органите на реда вече да взимат нужните мерки“, смята Костадин Иванов.patrul

Идеята хрумва на кмета миналото лято, когато двойка измамници се опитали с шоколадови бонбони да приспят възрастна жена и да я оберат. В Шишманци веднага се съгласили за камерите.

Иванов коментира, че спокойствието е по-важно от парите. „И всички хора, като има някаква кражба и някакви нередности, така ще бъде хванат нарушителя много по-лесно“.

Измамниците обикновено проучват пенсионерите и се ориентират към тези, които живеят сами, за да могат лесно да стигнат до жилищата им.

„И оттам вече се представят като служители на пенсионни фондове и други организации, спечелват доверието по най-бързия начин, тъй като така да се каже им се отдава това нещо“, описва схемата Янко Янколов.

Според експерти, най-често антиепилептични и сънотворни вещества се поставят в сок, кафе или шоколадови бонбони. И след такава почерпка много от жертвите си тръгват от болница с епикриза отровени. Според полицията, част от потърпевшите не подават жалби, защото се срамуват.

Източник:24chasa.bg