Крадците предприеха нова тактика – предпочитат да нападат жилищата, докато собствениците им спят, съобщи bTV. 6 групи, специализирани в проникването с взлом в жилища, са под прицела на полицията през последните месеци. Групите са от по трима души.

„Дългогодишното развитие в тази сфера е изградило поведение, което ги е ограничило като социални контакти. Подготвени са да бъдат днес арестувани, да прекарат 2-3 месеца в ареста“, обясни Николай Петков от СДВР.

Предпочитанията на крадците вече са не разбиване на вратата, а на дограмата.

maskiran

„Проникването през ПВЦ дава лесно оттегляне. От скачане от прозорец, веднага може да се оттегли. Техническите умения се свеждат до ползването на една отвертка“, уточни Петков.

Освен това апашите все по-често правят акциите си, когато собствениците са у дома. Пътят за бягство обикновено минава през съседен двор. Затова и плячката се подбира така, че да е лесна за пренасяне.

Щом влязат в жилището, крадците обикновено вземат най-достъпно оставените вещи. Нападението им не трае повече от минута.

Камерите за видеонаблюдение в домовете на хората също не са гаранция за разкриване на престъпленията, тъй като крадците са с маски.

Източник:24chasa.bg