В пакетите със зеленчука са открити опасни за здравето на хората бактерии.

На шокиращото откритие се натъкнаха учени от Великобритания, цитирани от Дейли Телеграф. Един от най-изтъкнатите експерти по хранителни продукти на острова – професот Хю Пенингтън, разкри, че в марулите от големите супермаркети, които се продават опаковани в найлон, се съдържат огромен брой бактерии, които могат да бъдат убити единствено след топлинна обработка.marulq

Този вид бактерии, макар и не смъртоносни, могат сериозно да навредят на здравето на хората, особено ако се консумират продължително време. Учените цитират плашещи статистики, според които голяма част от хората, яли от марули, купени от големи хранителни вериги, са завършили деня си в болница с оплаквания от остри болки в стомаха и повръщане. Професор Пенингтън стига още по-далеч в предупрежденията си с думите, че един хамбургер, закупен от заведение за бързо хранене, е по-безопасен за здравето ви отколкото пакетираните марули.

Разбира се, тази стряскаща информация далеч не означава, че трябва напълно да преустановите консумацията на марули. Напротив, това е един от най-полезните пролетни зеленчуци, който зарежда тялото с голям брой необходими витамини. Учените съветват само да се избягват пакетираните марули, които се продават в супермаркетите и да се залага на салата, купена от пазара, която да не е съхранявана в найлонов плик и която изглежда достатъчно свежа.

Допълнителен полезен съвет е да накиснете зеленчука за около час в студена вода преди да го нарежете.

Източник:razkritia.com