Нашествие на хапещи отровни змии у нас.

В момента в Пловдив  се наблюдава бум на пепелянки и усойници. Поради големите горещини, тези отровни змии са излезли от своите леговища и се разхождат на воля, оповестиха от сайта “Марица” и цитирани от БЛИЦ.

Само да се разхождаха, щеше да е добре. Но тези змии хапят и са опасни.

В УМБАЛ  “Св. Георги” в Пловдив, в Клиниката по токсикология, повече от половината приети  пациенти, постъпили по спешност, са  след ухапване от влечуги или след ужилване на насекоми, алармира „Марица”, цитирана от БЛИЦ.

Тези пациенти са с диагноза отравяне от биологични отрови. Експерти обясняват, че с промяната на климата се наблюдава миграция на различни видове южни и тропически насекоми, които не са обичайни за нашите географски ширини.zmii

В региона най-честите случаи на ухапани от змии, са от пепелянки, а не от усойници. Но се потвърждава и друга теория напоследък, че в природата има и други видове змии, като кавказкатаусойница, които са се кръстосали с други разновидности влечуги и така са се получили смъртоносни комбинации при отровата им.

При ухапване от змии пациентите получават алергичен шок или токсично натравяне. Оказва се отокът, който се образува, се задържа повече от седмица. Прием на антибиотици е задължителен, тъй като съществува голям риск от развиване на вторична инфекция.

При насекомите е факт, че те не нападат хората безпричинно. Често, когато се пръскаме с парфюми или дезодоранти с флорални мотиви, това привлича инсектите, а други ги карат да стават чувствителни и дори агресивни.

Източник:chudesa.net