Пломбите, изработени от сребърна амалгама, и чието поставяне се покрива частично от Здравната каса, са отровни и отделят живак, опасен за нашето здраве.

Пломбите в устата ни ни убиват! Вероятно тези думи ще прозвучат на някого пресилено, но се оказват истина. Пломбите, които са изработени от сребърна амалгама и за чието поставяне заплаща частично и Здравната каса, са всъщност отровни. Те отделят живак, който е изключително опасен за здравето ни, алармира БЛИЦ.

Оказва се, че в т.нар. „белите страни” подобнипломби от сребърна амалгама вече никъде не се поставят, тъй като модерната медицина е доказала, че те са вредни. Това заяви за в. „Преса” д-р Венцислав Стоев, който допълни, че заедно с употребата на вредни храни, цигари, топли или студени напитки, с течение на годините веществата отсребърната амалгама започват да се разпадат и се отделя така опасния за здравето ни живак.

Д-р Стоев каза още, че всъщност държавата и нейните монополисти НЗОК и Българският лекарски съюз, подменят истината.

plombi

Те твърдят, че денталната помощ в България е безплатна, но това не е така. В бюджета за зъболечение за 2013 година има само 106 млн. лева, което прави средно по 12 лева на пациент. Но за да са здрави зъбите ни са необходими поне пет пъти повече средства, категоричен е д-р Стоев.

Сериозен проблем е и достъпът на пациентите до качествено лечение. Оказва се, че стоматолозите в България са повече от 7000, но едва една трета от тях работят към Здравната каса. Тъй като НЗОКзаплаща 6 лева за преглед, това е крайно недостатъчно и зъболекарите нямат интерес и умишлено се отказват от договор с нея, допълни д-р Венцислав Стоев.

Източник:chudesa.net