Само преди няколко дни специалисти от „Напоителни системи“ предупредиха, че страната ни е заплашена от повтаряне на сценария в с. Бисер и от сериозни наводнения.

При проливни дъждове страната ни е заплашена от сериозни наводнения. Заради липсата на пари и изключително тежкото финансово състояние на дружеството, речните диги на места липсват. Огромни задължения към дружествата поставят под въпрос извършването на изключително важни дейности.

Задълженията са на стойност милион и 600 000 лева. Ако токът спре ще спрат и отводнителните дейности. По този начин нивата на водите се вдигат и се увеличава рискът от наводнения и заливане на земеделски земи и инфраструктура.navodnenie

„Ако паднат такива дъждове, каквито имаше през 2005 година, това, което стана тогава, просто ще се повтори в по-голям мащаб. Ние поддържаме с тези сили и финанси, които имаме, но всъщност ни трябват 15 милиона лева, а ние сме отделили тази години около 3-4 милиона и то за сметка на всички други дейности”, обясни Валентин Славов от Напоителни системи пред bTV.

Само по протежението на река Струма критичните точки са няколко. В участъка при Радомир речната дига е изцяло погълната от водата. Укрепителни дейности трябва да има също и в с. Лобош, където жителите всяка година са изправени пред критична ситуация.

От края на 2011 г. средства от бюджета няма. Пари се търсят и от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Заради огромни сметки за ток отводнителните дейности в клон Долен Дунав могат да спрат.

Според земеделския министър на този етап реална опасност за населението няма, зашото нивата на водите са ниски, няма и обилни валежи. За момента трябват пари за заплати на работещите в „Напоителни системи“, но все още не е ясно кога ще бъдат преведени. Необходимата сума е около милион и половина, а хората не са взимали заплати от 25 август.

Утре предстои спешна среща на земеделския министър с работниците от дружеството. Ако споразумение няма, ще започне подготовка за национална стачка.

Източник:24chasa.bg